Gödöllői Nyári Napközis Tábor

Gödöllői Nyári Napközis Tábor

A 2021. évi Nyári Napközis Tábor a Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskolában talált otthonra június 28. és augusztus 13. között, 7 héten keresztül. A Gödöllői Forrás Szociális Segítő és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítő csapata, idén második alkalommal szervezte és felügyelte a nyári napközis tábort. A tábor, a gödöllői általános iskolák alsó tagozatos tanulói részére biztosított ügyeletet a nyári szünet ideje alatt. Napi szinten ez átlagban 20 fő gyermeket jelentett.
Próbáltuk olyan tartalommal megtölteni a napokat, hogy az élvezetes, figyelemfelkeltő, tanulságos, de egyben szórakoztató legyen a résztvevő gyermekek számára. Minden kolléga belevitte saját ötleteit, érdeklődését és erőforrásait. Voltak olyan programok, melyekre külsős szakembereket hívtunk, akik profizmusukkal, élvezetes előadásmódjukkal maradandó élményt nyújtottak a gyermekeknek.
A meghívott előadók színesítették a mindennapokat, úgy, mint Bandi bácsi mesemondása, Bene Zsuzsa vagy Mészáros Beáta drámapedagógiai foglalkozása, vagy Fülöp Hajnalka internet biztonsággal kapcsolatos „játékgyűjteménye”.
Járt nálunk a Gödöllői Rendőrkapitányság 3 kollégája, akik nagyon hasznos figyelemfelkeltő és interaktív közlekedésbiztonsági előadást tartottak a gyerekek részére.
A Városi Múzeumba 2 alkalommal jutottunk el, ahol Kovács Noémi múzeumpedagógiai órát tartott a táborozóknak az aktuális időszaki kiállítás keretei között. Az időszaki kiállítás tematikája jól illeszkedett a korosztályukhoz, ahol ismert magyar rajz és bábfigurákkal is találkozhattak. A kiállítás címe: Mesés (B)irodalom.
Ellátogattunk a Gödöllői Városi Könyvtárba, ahol népi körjátékokat játszottak, mesét hallgattak, majd külön csoportokban társasjátékoztak és kézműveskedtek a gyermekek.
Különböző sportokkal ismerkedhettek a gyerekek, a vívást Károlyi Krisztián vívó szakedző a GEAC sportolója, a kosárlabdát Varga Kálmán a veresegyházi BKG kosárlabda edzője, Fási Tibor karate mester a küzdősportot oktatta.
A gyermekek nevelése szempontjából nagyon fontos az állatok szeretete és a velük való közvetlen kapcsolat. Koncz Péter, a gyepmesteri telep vezetője, kutyákat, Horkai Zoltán állatanimátor, a világhírű, gödöllői HORKAI Animal Training Center tulajdonosa és szakmai vezetője egy szelíd szarvast hozott el az iskolásoknak.
A Kezes-lábas játszóház 4 különleges újrahasznosított biciklivel ismertette meg a kicsiket egyik délelőtt, ami szökőkutat hajt, vakumban golyót emel, kártyát kever, sőt, még teniszezni is lehetett velük, így szemléletet is formáltak a fenntarthatósággal kapcsolatban. A játékokkal kapcsolatban az eszközök elkészítéséről filmeket is megnéztünk: Magyar Gépmesék címmel.
Fantasztikusan jól sikerült a záró napon „Legyél te is mixer” délelőtti programunk, ahol a gyermekek egyenként készítették és nevezték el saját koktéljaikat, melyet azután el is fogyasztottak.
Majd következett a záró esemény, amin – a kolléganőnk által az emlékbe készült Tarisznyák – egyenként kerültek átadásra, amelyeket előzőleg a gyerekek saját maguk díszítettek fel, rajzoltak tele az általuk átélt „élményekkel”.
Gyorsan elrepült ez a 7 hét, de azt gondoljuk, hogy aki részese volt ennek a tábornak, az rengeteg új élménnyel, tudással gazdagodott és örömmel gondol majd vissza ezekre a napokra.
Jó érzéssel „JÖVŐRE Veletek ugyanitt”, búcsúztunk, jó pihenést kívánva egymásnak!