Kirándulás a Sajdik Múzeumban

Kirándulás a Sajdik Múzeumban

A Gödöllői Forrás Szociális Segítő és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítőinek szervezésében 2022.07.26-án ellátogattunk Vácra a Sajdik Múzeumba , ahol a szeszélyes időjárás ellenére is élményekkel gazdag napot töltöttünk el.

A múzeum nyitása előtt még elfogyasztottuk az otthonról csomagolt tízórait a Március 15. téri a romok között. Kolléganőmmel néhány mondatban ismertettük a tér nevezetességeit: a püspöki palotát, ma Siketnéma Intézetet, az egykori Nagypréposti palotát,az egykori Aranyszarvas Fogadót, az Irgalmasrendi Kórházat, Kápolnát, a Fehérek templomát, a zenepavilont és a Curia épületét.

Sajdik Ferenc neve és munkássága a gyermekek számára eleinte nem ismerős, de feltételezhető, hogy szüleik meséltek már Gombóc Artúr, Pom Pom vagy éppen a nagy Ho-ho-horgász karakteréről.

A kiállításon művész szemével, azt a mesevárost láthattuk, amelynek kis pirostetős házacskái, hagymakupolás saroktornyai kedves emlékeket idéznek fel.

A gyermekeknek kialakított szobában alkalmunk volt Gombóc Artúr mese megnézésére és néhány gyors rajz elkészítésére.

A belépőjegyekkel a város Öntöttvas Gyűjteményét is megnézhettük a több száz tárgyból álló európai öntöttvas művesség remekeit 1850- 1950 között.

Végül a Pannónia Ház hangulatos kertjének sarkában, Vertel Andrea gödi keramikusművész figuráit tekinthettük meg.

Rövid séta után a Duna-parton megtekintettük a kompátkelést és a hajók forgalmát figyeltük egy darabig. A gyermekek játszótéren kipróbálták a játékokat, kiszaladgálták magukat, majd a téren elfogyasztották ebédként a meleg pizzát. Az eső sem akadályozta meg őket, hogy a zenepavilonban meghallgassák a harangjátékot.

A fagyizás után és a busz indulása előtt a gyermekek mozgáshiánya nem enyhült, ezért a vasút állomáson megtekintettük a kiállított gőzmozdonyt. Mindenki örömmel csimpaszkodott fel a vonatra.

A hazafelé úton még mindig élénk volt a társaság, mert folyamatosan csicseregtek.