Mediáció

Mediáció

Mi is az a mediáció?

A mediáció, magyarul közvetítő eljárás egy alternatív konfliktuskezelési módszer. Egy olyan eljárás, mely során a vitás felek egy harmadik, független, semleges fél segítségével próbálják meg feloldani konfliktusaikat, a vitás helyzetet.

A Gödöllői Forrás Szociális Segítő és Gyermekjóléti Központ speciális szolgáltatása a gyermekes családok részére biztosított mediáció. A közvetítői eljárásban a gyermekkel kapcsolatos vitás kérdésekben segítjük a résztvevőket megegyezni.

A megegyezés feltételeiről a felek döntenek. A mediátor segít tisztázni a konfliktus természetét, segít olyan megoldást találni, amely mindkét fél számára kielégítő, de nem dönt. Mindenki a saját érdekét képviseli, a mediátor nem oldja meg a problémát az érintettek helyett.

A mediációs tevékenység főbb elemei: a probléma megfogalmazása, az álláspontok közelítése, alternatív megoldások keresése, közös cél kialakítása.

Mikor érdemes a mediációt választani?

Ha a fennálló kapcsolatok fontosak;

•             nincs jelentős hatalmi különbség a vitázók között;

•             mindkét fél érdeke, hogy megegyezés szülessen;

•             a résztvevők nem találnak megoldást a vitára, de igénylik annak elrendezését;

•             önként vesznek részt a mediációban;

•             a vita rendezetlensége elfogadhatatlan mindkét fél számára.

Nem mediálható esetek

•             a felek között nagymértékű hatalmi erőeltolódás van

•             családon belüli bántalmazás esetén

•             alapvető jogok forognak kockán (pl. személyi biztonság)

•             a felek nem akarnak vagy nem tudnak részt venni a tárgyalásokban

•             a két fél állásfoglalása szélsőséges és merev

Mik az előnyei a mediációnak?

Ha egy vitás helyzetet a felek nem tudnak saját erejükből közös megegyezéssel eldönteni, valamilyen hatóság – jellemzően bíróság – kezébe helyezik a döntést. Az ilyen peres eljárások gyakran évekig tartanak, nem kevés pénzt, időt és energiát elvéve a felektől, ráadásul az ilyen eljárásoknak valódi nyertese általában nincs. A mediáció jellemzően 1-3 ülésből áll, és amennyiben sikeres, a felek közös, mindkét fél által elfogadható megegyezésével zárul. A mediáció végén született megállapodást a bíróság elfogadja, az a bírósági határozatba emelés után végrehajthatóvá válik.

A mediáció minden páratlan héten péntek 12-15 óra között, valamint minden páros héten kedden és csütörtökön 16-18 óra között előzetes időpont-egyeztetéssel vehető igénybe.
Időpont foglalása a 06 70 494 9722-es vagy a 06 70 797 4359-es telefonszámon lehetséges nyitvatartási időben.